1.1 Dromen.Doen.Heusden
Wat willen we bereiken?
- Als gemeente creëren we een omgeving waarbinnen burgers, bedrijven en organisaties hun dromen waar kunnen maken. Mits zij bereid zijn hiervoor ook zelf initiatief te tonen en inspanningen te verrichten. Zo is voor iedereen de hoogste mate van ontplooiing mogelijk: Dromen. Doen. Heusden.
- De gemeente Heusden op de kaart zetten als aantrekkelijke plaats om te wonen, werken en recreëren.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Versterken van Dromen.Doen.Heusden. door regelmatig goede voorbeelden hiervan te communiceren en verder in het bijzonder vervolg te geven aan Dromen.Doen.Heusden.
- Interne doorontwikkeling van de merkgedachte Dromen.Doen.Heusden. zodat dit de rode draad is in de dagelijkse praktijk van onze organisatie. Iedere MogelijkMaker van de gemeente maakt met zijn houding en gedrag de merkbelofte waar bij onze doelgroepen. MogelijkMaken is geen marketing maar vakmanschap.
1.2 Samen thuis in Heusden
Wat willen we bereiken?
- Invulling geven aan de, door onze inwoners geschreven toekomstvisie ‘Samen thuis in Heusden’.
- Aansluiten bij de kracht en energie in de samenleving (zoals Buurt Bestuurt en Klimaatplein) en het verkleinen van de afstand tussen inwoners en de overheid.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Wijken met Buurt Bestuurt en andere initiatieven worden daarin ondersteund. Overige wijken worden gestimuleerd tot invoering van Buurt Bestuurt.
- We gaan door met het faciliteren van initiatieven en het benutten van kennis uit de samenleving en digitale mogelijkheden. Verder kijken we wat inwoners, ondernemers en organisaties vinden van inwonerparticipatie en hoe we hieraan beter invulling kunnen geven.
- Meer aandacht besteden aan het ophalen van wensen en ambities, zodat activiteiten en beleid van de gemeente nog beter kunnen aansluiten op de dromen van inwoners. Dit kunnen we ophalen met bestaande kanalen zoals het inwonerpanel.
- Uitvoering geven aan de motie jeugd en politiek door de huidige inzet op jeugdparticipatie beter te coördineren enstructureel tijd en middelen vrij te maken voor geslaagde activiteiten, zoals het jaarlijkse jeugdcongres, de jeugdburgemeesters en de Instareporters. En ook doorinbreng vanuit jeugd en jongeren een vaste te plek te geven in de besluitvorming van het gemeentebestuur.
1.3 Regionale samenwerking
Wat willen we bereiken?
- We bundelen onze krachten in diverse samenwerkingsverbanden waardoor we een grotere rol van betekenis kunnen spelen en in staat zijn om publieke partijen gerichter te kunnen beïnvloeden en onderlinge afstemming te realiseren. Dit doen we omdat de grote maatschappelijke opgaven zich niet tot onze gemeentegrenzen beperken en de concurrentie tussen individuele gemeenten minder plaatsvindt, maar juist steeds meer tussen sterk presterende en geprofileerde regio’s.
- Lokale en subregionale opgaven nadrukkelijker op de nationale en regionale agenda’s krijgen en zodoende de realisatiekansen te vergroten.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Afhankelijk van de opgave werken we samen in diverse regio’s zoals Hart van Brabant, Noordoost Brabant en De Langstraat, maar ook met andere samenwerkingsverbanden (zoals GGD, GOL, Meierij, Maasgemeenten, Vestingsteden), bedrijven en kennisinstellingen.
- We maken ons sterk om samen met onze partners de speerpunten te realiseren uit de strategische meerjarenagenda Regio Hart van Brabant 2019-2023 en de kaders van de begroting 2020 Regio Hart van Brabant..
In het voorjaar wordt de strategische agenda 2020-2028 Regio Noordoost-Brabant vastgesteld en een nieuw bestuursconvenant voor de periode 2020-2024 voorgelegd. Een logisch moment om nader te bezien hoe we in de komende periode invulling willen geven aan deze regionale samenwerking. - We continueren de huidige samenwerking op het gebied van Wonen, Economie & Leisure en Transities in Langstraatverband. Aanvullend zetten we in op onderwerpen als ondermijning en arbeidsmigranten.
- We zetten actief in op de totstandkoming van het Van Gogh Nationaal Park, waarin de Loonse en Drunense Duinen, het Groene Woud en de Oostelijke Langstraat binnenkort samen gaan.
1.4 Digitaliseren overheid
Wat willen we bereiken?
- Steeds meer diensten via internet aan onze inwoners en bedrijven aanbieden. Daarnaast houden we de traditionele kanalen open
- De informatiebehoefte van inwoners en ondernemers is leidend bij het aanbieden van online informatie.via heusden.nl, social media en e-nieuwsbrieven.. De website Heusden.nl helpt inwoners en ondernemers zo goed mogelijk om de belangrijkste taken waarvoor zij de gemeente nodig hebben, online te regelen.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Er komt een nieuwe website voor www.heusden.nl met een eigen Persoonlijke Internet Pagina (PIP) voor alle burgers en ondernemers van onze gemeente. Deze website wordt gekoppeld aan een nieuw zaaksysteem met nieuwe digitale aanvraagformulieren. Met de nieuwe website komt er ook een nieuw Raadsinformatiesysteem van IBabs (wel bekend bij de raadsleden). Via MijnOverheid krijgen inwoners en ondernemers de mogelijkheid om aan te geven dat ze post van onze gemeente niet meer analoog maar digitaal via MijnOverheid willen ontvangen.
- We onderzoeken of er via MijnOverheid meer online producten en diensten aangeboden kunnen worden, naast de al beschikbare digitale WOZ-beschikkingen en OZB-. Met het uitbreiden van digitale toepassingen nemen de mogelijkheden van de inwoners toe om, vanuit huis, zich te melden bij de gemeente. Het doorgeven van verhuizingen binnen Nederland en het digitaal opstarten van aanvragen voor reisdocumenten en rijbewijzen is sinds eind 2018 mogelijk.
1.5 Informatiebeveiliging en privacy
Wat willen we bereiken?
- Zorgvuldig en betrouwbaar omgaan met de gegevens van onze inwoners en bedrijven volgens de Baseline Informatiebeveiliging Overheden (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Wat gaan we daarvoor doen?
- Uitvoeren en doorontwikkelen van het informatiebeveiligingsbeleid gebaseerd op de Baseline Informatiebeveiliging Overheden: waaronder het uitvoeren van risicoanalyses, toegangsbeveiliging, effectief omgaan met beveiligingsincidenten, enzovoort.
- Houden van uitgebreide audits op de gegevensbescherming volgens BIO/AVG met de ENSIA-audit.
- Actueel houden van het bestand van het verwerkingsregister. Hierin worden overeenkomsten met derden vastgelegd die voor ons persoonsgegevens verwerken volgens de landelijke standaard.
1.6 Verkoop gemeentelijke panden en gronden
Wat willen we bereiken?
- We verkopen gemeentelijke gebouwen en (cultuur)gronden die niet meer nodig zijn voor de uitvoering van beleid. Dit is gunstig voor de financiën van onze gemeente.
Wat gaan we daarvoor doen?
- We verkopen deze gemeentelijke eigendommen gefaseerd en als de gelegenheid zich voordoet. We hebben de te verkopen gemeentelijke gebouwen geprioriteerd.. De (cultuur)gronden ruilen we direct of indirect om verschillende doelen te realiseren voor ruimtelijke ontwikkeling. Indien het bezit van de (cultuur)gronden hiervoor niet nodig is, kan verkoop worden overwogen.