8.1 Duurzame energie
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Samen met inwoners bewegen om energiebesparende maatregelen te nemen.
- Het realiseren van een verdere reductie van de CO2-uitstoot van 30% in 2021 (t.o.v. 2014) van de gemeentelijke voorzieningen. In 2030 zijn alle gemeentelijke voorzieningen energieneutraal.
- Het uiteindelijke doel is CO2-neutraal te zijn in 2050 binnen de gehele gemeente.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Wij willen initiatieven die leiden tot energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot zoals “Heel Heusden Isoleert” faciliteren en ondersteunen.
- Daar waar initiatieven ontstaan wordt meegekeken en meegedacht met inwoners die zich, al dan niet, georganiseerd, inzetten voor energiebesparing.
- Langs de weg van overheidsparticipatie zullen we invulling geven aan de ambities die in het duurzaamheidscongres omhoog zijn gekomen. De gemeente neemt een faciliterende rol in en maakt werk met werk waar dit mogelijk is. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan het mogelijk maken van zonnevelden, warmtenetten en windenergie.
- We zullen energiebesparingen in de gemeentelijke organisatie realiseren en waar mogelijk energie duurzaam opwekken.
- We ondersteunen initiatieven op het gebied van laadpalen voor elektrisch vervoer en doen onderzoek naar de mogelijkheden om laadpalen mogelijk te maken in de openbare ruimte. Onderdeel hiervan is een kaart die gemeentebreed aangeeft waar laadpalen mogelijk zijn.
8.2 Duurzaam - Klimaatadaptie en biodiversiteit
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Klimaatadaptatie
We willen de gevolgen van klimaatontwikkeling (wateroverlast, verdroging en hittestress) in de leefomgeving voorkomen. De gemeente doet dit vanuit de openbare ruimte. Daarnaast zullen perceeleigenaren zich bewust moeten worden van hun eigen rol en hun verantwoordelijkheid voor het eigen perceel.
We willen bijdragen aan de nationale doelen tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Vanuit diverse programma’s wordt hieraan bijgedragen. - Afvalwater
Het afvalwater wordt doelmatig en efficiënt ingezameld en getransporteerd naar de rioolwaterzuivering. Overlast van afvalwater wordt zoveel mogelijk voorkomen. Het gebruik van riooloverstorten willen we zoveel mogelijk beperken. - Hemelwater
Hemelwater is schoon water. Dit water willen we zoveel mogelijk vasthouden op de plaats waar het valt en niet afvoeren met het afvalwater (afkoppelen). Daarmee kunnen we een robuuster watersysteem maken en overlast voorkomen. Tegelijkertijd kunnen het vasthouden en afkoppelen van hemelwater er voor zorgen dat hittestress minder optreedt. In het waterplan is als doel opgenomen 60% af te koppelen in 60 jaar. - Grondwater
We willen een zo natuurlijk mogelijk grondwatersysteem. - Biodiversiteit
In het programma Groen worden de doelstellingen en acties uitgewerkt met betrekking tot biodiversiteit.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Afvalwater
Er is een afvalwaterstelsel aangelegd, we beheren dit en houden dit in stand. De werking van het stelsel wordt gemonitord door metingen en telemetrie.
De maatregelen uit het Basisrioleringsplan (hydraulische doorrekening van het stelsel) worden meegenomen als maatregel in de openbare ruimte. - Hemelwater
Door het uitvoeren van afkoppelprojecten willen we het hemelwater ontvlechten van de riolering. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij andere beleidsterreinen (bijv. groen en wegen). Hemelwater willen we zoveel als mogelijk oppervlakkig verwerken in de openbare ruimte. Daarmee worden de gevolgen van klimaatverandering zoals extreme buien en hittestress verminderd. Perceeleigenaren zullen zich bewust moeten worden van hun eigen rol in klimaatadaptatie en de opvang van hemelwater. De gemeente stimuleert dit met een subsidieregeling en stuurt waar nodig op basis van de waterverordening. - Grondwater
We willen een zo natuurlijk mogelijk grondwatersysteem. Daarom grijpen we zo min mogelijk in bij nieuwe situaties. In bestaande situaties wordt grondwater zoveel mogelijk ontkoppeld van het afvalwatersysteem. Met het grondwatermeetnet wordt gemonitord in hoeverre verdroging in het stedelijk gebied optreedt. - Klimaatadaptatie
Op basis van de opgestelde plannen en het vastgesteld beleid worden maatregelen uitgevoerd om de klimaatgevolgen te kunnen opvangen. Dat heeft meer en meer gevolgen voor de totale openbare ruimte. De vormgeving van de openbare ruimte wordt daarom in belangrijke mate gestuurd door klimaatadaptatie. We stimuleren het afkoppelen van hemelwater op het eigen perceel. Bij verbouw of nieuwbouw is verwerking van hemelwater op het eigen perceel het uitgangspunt.
8.3 Duurzaam - Circulaire economie
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Afval
- We willen de doelstelling uit het coalitieakkoord van 30 kilogram in 2022 behalen. We hebben de VANG-doelstellingen voor meer hergebruik, meer afvalscheiding en minder restafval in 2020 al in 2018 behaald. Ook de, nog scherpere, doelstellingen uit het gemeentelijke Afvalbeleidsplan van 85 kilogram restafval per inwoner in 2018 en 75 kilogram in 2020 zijn in 2018 al behaald.
- De VANG-doelstelling van 75% afvalscheiding in 2020 is in 2018 ook al behaald: 86%.
- Afvaldumpingen, bijplaatsingen en zwerfafval moeten zoveel mogelijk worden teruggedrongen.
- We willen de afvalstroom (grof)restafval op de milieustraat verminderen.
- We willen een kosteneffectief afvalbeheer.
Inkopen
- We streven ernaar om zoveel mogelijk circulair in te kopen. Hierbij is de ambitie uit het coalitieakkoord van 100% circulair inkopen in 2022, leidend.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Afval
- Afvalscheiding en –preventie: Inzetten diverse middelen voor meer afvalscheiding en –preventie: (positieve) communicatie, handhaving, educatie op scholen, manieren om de bewustwording te vergroten en inwonersparticipatie. Voorbeelden hiervan zijn het inzetten van afvalcoaches, meer controles bij aanbieden minicontainers en op de milieustraat, betrekken Buurten Bestuurt.
- Onderzoeken mogelijkheden ondergrondse containers bij seniorencomplexen, vervang van bovengrondse containers door ondergrondse containers en de mogelijkheden voor het verschuiven van de openingstijden milieustraat onderzoeken.
- Zwerfafval, dumpingen en bijplaatsingen
Voortzetten extra aanpak zwerfafval: bijv. adoptie containers/gebieden, meer zwerfafvalpakkers, Uitrol resultaten aanpak hotspots en bijplaatsingen, onderzoeken mogelijkheden extra maatregelen zoals bijv. cameratoezichtOpstellen afvalbeleid en optimalisatie afvalbakkenbeheer.efficiënte en uniforme plaatsing, inzameling en onderhoud. - Kostenbesparingen
Onderzoeken mogelijkheden kostenbesparingen bij inzameling en verwerking afvalstromen.
- Inkopen
In 2019 zijn we gestart met de organisatie bekend te laten worden met het begrip circulaire economie. In 2020 gaan we verder met het implementeren van circulair inkopen in de organisatie. Bij de start van een aanbesteding bekijken we vooraf welke mogelijkheden er zijn om circulair in te kopen.
8.4 Duurzaam - Sociale en gezonde leefomgeving
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Verbeteren van de leefomgeving om vestigingsklimaat te ontwikkelen en hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan werkgelegenheid en binding van (nieuwe) werknemers aan de regio. Vanuit andere programma’s wordt hieraan bijgedragen.
- Bijdragen aan de nationale doelen tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Vanuit diverse programma’s wordt hieraan bijgedragen
Wat gaan we daarvoor doen?
- We gaan breed het gesprek aan met ondernemers en instellingen over hun (mogelijke) bijdrage aan een sociale en gezonde leefomgeving. Wat draagt bij aan een goede leef- en werkomgeving voor onze inwoners.
- In andere programma’s gericht op het sociaal domein wordt dit onderwerp (ook) verder uitgewerkt. Daarbij is de aandacht bijvoorbeeld gericht op gezondheid, bewegen en de eigen regie.
8.5 Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
We streven naar een leefbare en veilige werk- en leefomgeving in Heusden en in de regio Midden- en West-Brabant.
Wat gaan we daarvoor doen?
De OMWB houdt, in opdracht van de gemeente, toezicht op naleving van de wet- en regelgeving door het uitvoeren van controles bij o.a. bedrijven (waaronder milieucontroles) conform het omgevingsbeleid. Daarnaast behandelt de OMWB (milieu)klachten en meldingen van incidenten.