Omgevingswet
Leefbaarheid in dorpen en wijken, met aandacht voor maatwerk per dorp en per wijk, is een belangrijk thema voor inwoners en het bestuur.. De afgelopen jaren zijn er op het gebied van ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water veel wetten en regels gemaakt. Alle met hun eigen uitgangspunten, procedures en vereisten. Omdat de regels vanuit sectoren zijn ontstaan, is het stelsel onvoldoende efficiënt om problemen integraal te kunnen oplossen. Daarnaast is de samenhang tussen wetten en kaders steeds onbegrijpelijker geworden en is er weinig ruimte voor maatwerk of vernieuwing. Projecten lopen hierdoor vast of ondervinden vertraging. Met de komst van de Omgevingswet wordt er een integraal kader geboden dat samenwerking op gebiedsniveau faciliteert.
Beheer openbare ruimte
De gemeente heeft vanaf de jaren 60-70 van de vorige eeuw een grote groei doorgemaakt. Grote delen van de openbare ruimte bereiken binnenkort het einde van hun levensduur en zijn daardoor de komende jaren aan vervanging toe. Deze vervanging biedt kansen om in te spelen op ontwikkelingen. Hierbij is een brede, toekomstgerichte en integrale blik noodzakelijk.
Om een toekomstbestendige openbare ruimte te krijgen, is het noodzakelijk te beschikken over een integrale beheervisie en een actueel handboek voor de inrichting van de openbare ruimte. Door aan te haken bij maatschappelijke initiatieven zal het beheer van de openbare ruimte steeds meer in samenspraak/-werking met bewoners en ondernemers worden vormgegeven.
GVVP
Naast de wettelijke taak om een samenhangend (actueel) verkeer- en vervoersbeleid te voeren zijn de vele , op zowel landelijk als lokaal niveau, aanleiding om de visie op verkeer en vervoer te actualiseren.
Een aantal van deze ontwikkelingen is:
- De opkomst van elektrische fietsen en voertuigen
- De vergrijzing en groeiende groep kwetsbare verkeersdeelnemers
- Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat.
- ICT en verkeersmanagement (sturen op gebruik en benutting infrastructuur, ontwikkelingen 'in car' en langs de weg
Het nieuwe GVVP zal zoveel mogelijk worden opgesteld in lijn met de Omgevingswet en op een schaalverdiepende wijze.
Energietransitie
De energietransitie heeft grote invloed op de openbare ruimte. Nog onbekend is hoe de energietransitie concreet vorm krijgt. Wordt de fossiele energie vervangen door elektriciteit uit wind en zon, biogas of (aard)warmte? Welke vorm ook wordt gekozen, de energie moet gedistribueerd worden en dat blijft in sterke mate een ondergronds gebeuren. Gasleidingen worden verwijderd en het elektriciteitsnet verandert. Warmtenetten zullen meer ruimte vragen. Hoe dan ook de energietransitie zal merkbaar zijn in het landschap zowel onder- als bovengronds.