Onderwijsachterstandenbeleid
Vanaf 2019 is een nieuwe periode van 4 jaar voor onderwijsachterstandenbeleid (OAB) gestart. Door de nieuwe verdeelsystematiek van het budget voor de aanpak van onderwijsachterstanden en met name voor het aanbod van voor- en vroegschoolse educatie (VVE) zijn er meer middelen beschikbaar. Vanaf 1 augustus 2020 wordt de gemeente verplicht het VVE-aanbod uit te breiden van 10 naar 16 uur per week en per 1 januari 2022 komt er een aanvullende eis tot meer inzet van HBO-geschoolde medewerkers op de werkvloer bij het aanbod van VVE.
Volwasseneducatie
De middelen voor volwasseneneducatie worden toegekend aan de centrumgemeente van de arbeidsmarktregio (Tilburg). Via het Taalnetwerk Midden-Brabant en de Taalhuizen in de gemeenten van de arbeidsmarktregio wordt gewerkt aan het (h)erkennen van laaggeletterdheid, het bereiken van de doelgroep en het beschikbaar zijn van een aanbod. Daarnaast wordt aan organisaties gevraagd om zelf in begrijpelijke taal te communiceren.
Integraal huisvestingsplan onderwijs
Eind 2019 staat de actualisatie van het IHP gepland. Er zal op basis van de meest actuele prognoses, de ontwikkeling van de bouwkosten en rekening houdend met duurzaamheid een herijking plaatsvinden van de meerjarige upgrade, renovatie en nieuwbouwprognoses. Na vaststelling zal het IHP 2019-2028 als kader dienen voor de toekomstige werkzaamheden. In de begroting 2020 zijn hiervoor aanvullende middelen opgenomen.