Begroting 2020 -2023

Sociaal domein

Ontwikkelingen

Nieuwe nota gezondheid 2020
De huidige nota gezondheidsbeleid regio Midden-Brabant 2016-2019 loopt eind 2019 af. De nieuwe nota voor 2020 wordt gedurende 2019 voorbereid. Deze nota zal, net als de huidige nota, bestaan uit een regionaal deel aangevuld met een lokale paragraaf. Positieve gezondheid zal het uitgangspunt van deze nota zijn. De planning is dat de nieuwe nota eind van 2019 zal worden vastgesteld.

Bouwen aan de kracht van inwoners
Met de overname van de rijkstaken na de invoering van de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning is de transitie in het sociaal domein afgerond. Daarnaast   hebben we de uitdaging om de transitie Beschermd Wonen en de Maatschappelijke Opvang de komende jaren vorm te geven De komende jaren moet worden doorontwikkeld naar een transformatie in het sociaal domein Van een beperkte verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Daarmee wordt gedoeld op het daadwerkelijk anders kijken naar en een beroep doen op ondersteuning, waarbij steeds meer gekeken wordt naar de combinatie van eigen inzet, ondersteuning vanuit het sociaal netwerk, voorliggend veld en zorgaanbieders. Dit vergt een cultuuromslag bij alle betrokkenen: inwoners, zorgaanbieders en gemeente. Uiteindelijk moet dit leiden tot betere zorg en ondersteuning op maat, die dichter bij huis georganiseerd kan worden.
Onderdeel van transformatie is dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Ook de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg sluit aan op deze transformatie. Deze wet, die in 2020 ingaat, maakt het mogelijk om verplichte zorg, poliklinisch of bij iemand thuis te geven zodat inwoners makkelijker contact blijven houden met familie en vrienden en blijven deelnemen aan de samenleving. Nieuw is dat iedereen zijn zorgen over een medeburger bij de gemeente moet kunnen melden en dat de gemeente die melding ook moet onderzoeken en tijdig afhandelen. Gemeenten moeten verkennend onderzoek gaan doen naar aanleiding van meldingen van familie of betrokkenen over een personen. Heeft deze man of vrouw (verplichte) ggz nodig? Voor de gemeentelijke taken zijn per 2020 middelen toegevoegd aan het gemeentefonds.

Doorontwikkeling resultaat sturing Wmo en Jeugdhulp en maatpact
Vanaf 2017 is een start gemaakt met het omvormen van de jeugdhulp naar resultaat gestuurde arrangementen. In 2019 is het grootste gedeelte van de jeugdhulp resultaatgestuurd . Ook de Wmo (begeleiding en dagbesteding) is in de loop van 2019 omgevormd tot resultaatgerichte arrangementen. Dit betekent dat Bijeen zich richt bij het gezin/huishouden op de wat-vraag (wat willen we bereiken?), terwijl de aanbieders bij het gezin/huishouden zich richten op de hoe-vraag (hoe gaan we dit realiseren?). In 2020 hebben we dus beter beeld op de effecten van resultaatsturing in de Wmo en jeugdhulp. Dit doen we gezamenlijk met regiogemeenten. Met maatschappelijke organisaties binnen Bijeen werken we ook toe naar een resultaatgerichte verantwoording.
In de lijn van werken met resultaten is ook regionaal het Maatpact gesloten. Vanaf 2019 gaan we voor gezinnen/ huishoudens nog meer kijken naar welk resultaat zij willen en met een brede blik (out-of-the-boxmaatwerk) bekijken we wat er nodig is, Daarnaast wordt gekeken wat we kunnen leren van deze uitzonderingen. In 2020 hebben we zicht op de eerste leereffecten en zetten we stappen om regionaal samenwerkingsverbanden aan te gaan zoals met woningbouwverenigingen, zorgverzekeraars, uitkeringsinstanties e.d. om verbeteringen aan te brengen in het sociale domein.  

Sociale domein en gebruik van (big)data en onderzoek
In 2018 zijn de eerste stappen gezet om onderzoek en data te gebruiken in het sociale domein. In 2019 is dit concreter geworden en zijn we aan de slag gegaan met Smart Start en de wijkanalyse Big Data in samenwerking met de GGD. Smart start is een project waarbij met behulp van onderzoek en design thinking gewerkt wordt aan verbeteringen in het sociale domein. In de regio Hart van Brabant zijn hiervoor verschillende pilots. De onderzoeksvraag van Heusden is gericht op het zoveel mogelijk thuis opgroeien van kinderen (voorkomen van ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing). In 2020 hopen we de verbeteringen die hieruit volgen geïmplementeerd te hebben en gaan we op zoek naar verdere onderzoeksvragen.
In november 2018 is gestart met het vormgeven van een gezamenlijke wijkanalyse. Hierbij wordt ook gebruikt gemaakt van scrum. In 2020 zal de eerste versie van een wijkanalyse gereed zijn.

Hervormingsopgave inburgering
Het rijk heeft een hervorming van het huidige inburgeringsstelsel aangekondigd. Inburgeringsplichtigen worden meer en beter ondersteund door gemeenten een grotere regierol te geven. Het beheersen van de Nederlandse taal is een absolute voorwaarde voor het goed kunnen participeren in de Nederlandse samenleving. Het taalniveau zal om die reden worden verhoogd. Gemeente worden opgeroepen om nu al te starten met de voorbereiding door het opdoen van ervaringen door deelname aan pilots. Op deze manier is er extra aandacht voor de zogenaamde ‘tussengroep’. Dit zijn de huidige inburgeringsplichtige statushouders waarvoor door het rijk extra middelen beschikbaar zijn gesteld. Hierdoor kunnen ook deze statushouders al gebruik maken van de gewenste verbeteringen zoals de brede intake, een duaal traject of een verhoogd taalniveau.