Begroting 2020 -2023

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Confrontatie weerstandscapaciteit en risico's

Confrontatie weerstandscapaciteit en risico's

De paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing geeft het verband aan tussen de weerstandscapaciteit waarover de gemeente beschikt om niet begrote kosten te dekken en de risico’s waarvoor geen dekkingsmaatregelen zijn getroffen. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht in hoeverre de gemeente in staat is financiële tegenvallers op te vangen, zonder dat dit dwingt tot beleidsombuigingen en/of bezuinigingen.
Niet alle benoemde risico’s zullen zich tegelijk voor gaan doen. Tot nu toe beschikten we niet over de mogelijkheid om een risico-simulatie uit te laten voeren. Daarom werd de benodigde weerstandscapaciteit berekend door uit te gaan van een algemene norm dat 70% van de totale risico-omvang aangehouden kan worden als uitgangspunt voor de benodigde weerstandscapaciteit. Hierbij werd uitgegaan van het maximale risico. Als ondersteuning bij de professionalisering van het risicomanagement is gekozen voor software van NARIS. Hierin worden risico’s geregistreerd op basis waarvan de gesprekken worden gevoerd. Deze software biedt ook de mogelijkheid van een Monte Carlo analyse op basis van de inschatting van het verwachte financiële gevolg van het risico.

De Monte Carlo analyse is een simulatietechniek waarbij voor een risico 100.000 verschillende scenario’s worden doorgerekend. De benodigde weerstandscapaciteit wordt vervolgens berekend met een zekerheidspercentage van 90%. Dat is het bedrag waarmee we 90% van die scenario’s kunnen dekken en 10% van de scenario’s niet. De simulatie geeft als resultaat een benodigde weerstandscapaciteit van € 8,7 mln.

De totaal beschikbare weerstandscapaciteit is berekend op € 20,8 mln. waarmee de berekende weerstandcapaciteit op dit moment voldoende is.