Nota Grondbeleid
In 2016 is de huidige Nota Grondbeleid vastgesteld. De nota is toen opgesteld met als inzet een ondernemend grondbeleid in een veranderende wereld. De nota geeft inzicht in de wettelijke kaders waarbinnen de gemeente moet opereren. Deze laatste nota anticipeerde op de ontwikkelingen in de periode kort na de financiële crisis.
De afgelopen jaren is de economie hersteld en de woningmarkt draait nog op volle toeren. Na tijden van stijgende prijzen en verkopen begint de groei van de woningmarkt in de loop van 2019 af te vlakken. Na jaren van sterke stijgingen voorziet De Nederlandsche Bank dat de stijging van de woningprijzen wat af zal gaan nemen (te verwachten stijging van gemiddeld 5,9% in 2019 en 2,8% en 2,3% in de jaren daarna). Ook in de gemeente Heusden zijn de afgelopen jaren veel woningen verkocht. Toch blijft de boekwaarde met grote projecten als Steenenburg en De Grassen nog aanzienlijk. Het blijft dan ook een flinke opgave om in tijden waarin de groei weer af zal nemen de geprognosticeerde opbrengsten te realiseren. In de loop van 2019 is in den lande sprake van een afnemende koopbereidheid. Daar staat tegenover dat de hypotheekrente ondertussen ook verder lijkt te dalen.
De huidige grondpositie van de gemeente is voldoende om te kunnen sturen op het realiseren van beleidsdoelen. De beschikbaarheid van voldoende bouwmogelijkheden voor sociale woningbouw blijft een aandachtspunt. Door goede verkopen neemt de beschikbare hoeveelheid bedrijfskavels in de loop van de tijd af. Regionaal blijft sprake van een overschot aan bedrijventerreinen wat toevoeging van nieuwe bedrijfskavels lastig maakt.
De gemeente voert alweer een aantal jaren een passief aankoopbeleid in combinatie met een actief verkoopbeleid. De nadruk ligt daarbij op een goede balans tussen sturing en exploitatieresultaten. Daarbij zien we het blijvende belang van een goede risicobeheersing.
Uit de nota blijkt de relevante wet- en regelgeving bij de uitvoering van het grondbeleid. De nota geeft inzicht in de gehanteerde uitgangspunten en de kaders voor het grondbeleid. Tevens bevat de nota afspraken gericht op de rolverdeling tussen raad en college. Het gaat dan bijvoorbeeld over samenwerking en ontwikkelstrategie, verwerving en beheer van gronden, uitgifte, grondprijsbepaling en verkoop van gronden, kostenverhaal, de vaststelling van grondexploitaties, de budgetcyclus en het projectmatig werken. Het verkoopbeleid ten aanzien van de cultuurgronden vormt ook een onderdeel van de nota. Pachtvrije cultuurgronden worden als hoofdregel verkocht behoudens een aantal in de nota genoemde uitzonderingen.
De komende tijd vragen ontwikkelingen als de nieuwe omgevingswet en ook de duurzaamheidsopgave om een doorvertaling binnen het grondbeleid. Het grondbeleid is daarbij faciliterend om ontwikkelingen mede mogelijk te kunnen maken en om te kunnen komen tot een goede verdeling van kosten en bijbehorende investeringen. Dit vraagt om een afweging van de mogelijkheden voor wat betreft het te verwachten maatschappelijk rendement en risico’s.